Vi har gjort Svalna som en interaktiv plattform – man kan skapa grupper och minska sina utsläpp ihop, tävla mot varandra på arbetsplatsen och jämföra sin klimatpåverkan med sina kompisar. Vi tror helt enkelt det är roligare att göra saker ihop! Även utanför själva hemsidan kan man använda Svalna med andra. För ett tag sen fick vi nys om en familj som gjort just det. Vi har pratat med Lucas Grönborg, som har använt tjänsten på ett sätt vi tycker är helt underbart.

Hej Lucas! Vem är du?

Jag bor i Stockholm och pluggar till civilingenjör i medieteknik vid KTH, och är del av en familj på sex.

Hur började ditt miljöintresse?

Jag har alltid varit intresserad av miljön, men inte särskilt aktivt. I civilingenjörsutbildningarna på KTH är det obligatoriskt att läsa en kurs i hållbarhet, och när jag läste den under fjärde året på KTH lärde jag mig mer om miljöfrågor och blev inspirerad att göra mer på ett personligt plan.

Hur kommer Svalna in i det?

Kursen jag läste gjorde att jag kände att det måste vara fler än jag som gör något för att leva mer hållbart. Jag samlade familjen till ett möte och fick alla att sätta sig ner ihop, skapa konton och sen jämförde och diskuterade vi var våra utsläpp kom ifrån och hur vi skulle kunna minska dem.

Varför valde du att använda just Svalna?

För att tjänsten kollar upp vad man faktiskt köper, och inte som andra klimatpåverkanstjänster bara gör uppskattningar. Det är kul att kunna se jämförelser mot andra i tjänsten. Man har ju någon slags tävlingsinstinkt som gör att man vill få bra resultat.

Är det något du blev förvånad över när du fick se var dina egna utsläpp kom igen?

Nej, inte egentligen… Jag hade precis varit iväg och flugit, så jag visste ju att det skulle dra upp utsläppen mycket.

Just det här initiativet är vi superglada för – det är som ett Storuman Forever i miniformat. Vi hoppas att fler vill hjälpa till att sprida kunskap och uppmärksamma just hur mycket vi behöver jobba på våra vanor för att vi ska ro i land den utmaning vi står inför. Det är många som vill göra något men inte vet var de ska börja – så hjälp dem! Ju fler vi är som tillsammans bestämmer oss för att sätta upp mål och minskar våra utsläpp, desto större press kan vi sätta på företag och politiker att ta ansvar och minska klimatförändringarna på riktigt.

Hur skulle du vilja sprida engagemanget?

← Tillbaka till bloggen